Maak nu een afspraak:
Mob. 0648-174550
Of via Contact form
Ervaringen:

Ingrediënt in zonnebrandcrème gelinkt aan endometriose?

Ons lichaam komt in toenemende mate in contact met verschillende stoffen als cosmetica, medicijnen of chemische verbindingen uit de agrarische of industriële sector. Het contact met al deze stoffen kan via de huid verlopen of systemisch, bijvoorbeeld via het maagdarmkanaal. Sommige van de plaatselijk of systemisch toegepaste stoffen (z.g. fotosensibiliserende stoffen) kunnen de oorzaak zijn van een abnormale reactie van de huid op zonnestraling of op ultraviolette straling van een zonnebank. Deze reactie wordt fotosensibilisatie of lichtovergevoeligheid genoemd.

Ingrediënten in zonnebrandcrèmes die schadelijk voor je kunnen zijn:

Benzofenonen (Dixoybenzone, Oxybenzone) – Je zou twee keer moeten nadenken voordat je een zonnebrandcrème opsmeert die benzofenone of vergelijkbare chemische bestanddelen bevat. Benzofenone is één van de meest krachtige generatoren van vrije radicalen die momenteel bekend zijn in de moderne wetenschap.

Mogelijk simuleert hij de oestrogeen in het lichaam wat bij vrouwen een triger kan zijn voor endometriose (een chronische ziekte waarbij baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte zich hecht aan verschillende organen).

Wist je dat het tevens gebruikt wordt in industriële processen vanwege het vermogen als vrije radicaal om een chemische reactie op te starten? Als het door UV-licht wordt geactiveerd, produceert het een dubbele binding om twee vrije radicalen gezichten te creëren. De vrije radicalen zetten vervolgens een kettingreactie in gang die de huid zelfs nog meer beschadigt en waarbij het risico op de ontwikkeling van huidkanker wordt verhoogd.

Propyleenglycol – Dit is nog een ander ingrediënt dat je niet met je huid in aanraking moet laten komen. Propyleenglycol wordt gebruikt als een bevochtigingsmiddel in cosmetica of om het eenvoudig te zeggen, om het vocht in te sluiten. Maar wist je dat propyleenglycol eigenlijk een industrieel antivriesmiddel is? Rem- en hydraulische vloeistoffen bevatten propyleenglycol. Heb je wel eens gehoord van de gevaarlijke effecten voor het lichaam? Propyleenglycol zou op geen enkele wijze in contact met je huid mogen komen, omdat het afwijkingen in je lever en nieren kan veroorzaken. Als je huisdier, of dit nu een kat of een hond is, aan dit antivries likt dat je op de grond hebt gemorst, dan zal je harige viervoeter komen te overlijden. En daar is maar één likje voor nodig.

Para-amino-benzoëzuur oftewel PABA – De meeste zonnebrandcrèmes bevatten PABA. Maar waarom zou je dit ingrediënt moeten vermijden? PABA kan vrije radicalen die gegenereerd worden uit zuurstof afscheiden, wat zal leiden tot huidpigmentatie of, nog erger, huidkanker. Dit volgens de Klinische Dermatologie.

Hier zijn nog een aantal andere ingrediënten van zonnebrandcrèmes die je zou moeten vermijden:

  •  PABA esters
  • Cinnamaten (cinoxaat, ethylhexyl, p-methoxycinnamaat)
  • Salicylaten (ethylhexyl salicylaat, homosalaat, octyl salicylaat)
  • Avobenzone (butyl-methyoxydibenzoylmethaan; Parsol 1789)
  • Digalloyl trioleaat
  • Menthyl anthranilaat

Dus zorg ervoor dat je de ingrediënten controleert voordat je flesjes zonnebrandcrème koopt.

Heb je nog vragen stel ze gerust. Mogelijk kan ik je helpen!