Maak nu een afspraak:
Mob. 0648-174550
Of via Contact form
Ervaringen:

Met mooie gladde benen de zomer in.

[box type=”warning”]

  • Donkere haren op je bovenlip?
  • Elke dag je benen scheren?
  • Ingegroeide haar en ontstekingen naar het scheren in je liezen?
  • Elke zomer weer dat zelfde ritueel; scheren, scheren en nog eens scheren?

[/box]
Dan heb je misschien last van overbeharing.Overbeharing is een grote probleem voor veel vrouwen
In de winter kan het je misschien niet schelen hoe je benen eruit zien. Je behaarde, droge, witte benen kunnen je tenslotte in spijkerbroek of legging verstoppen.
Maar nu de zomer er weer aan zit te komen is het belangrijk om even tijd aan je benen te besteden, zodat ze weer kunnen schitteren aan het strand.

Glad is de norm

In onze samenleving wordt lichaamsbeharing gezien als ongewenst. Mode bladen tonen gladde benen, kale oksels en geen enkel donshaartje op de bovenlip. Tegenwoordig is het onder jonge vrouwen bovendien heel gebruikelijk om de vulva glad te scheren.
Ontharing is van alle tijden en alle culturen. Al in het antieke Egypte verwijderde men lichaamsbeharing. Oosterse vrouwen doen wonderen met draadjes om hun gezicht te ontharen. Veel mensen vinden een gladde huid niet alleen mooi en aangenaam, maar ook hygiënischer.

Voor vrouwen is overbeharing dan ook een groot probleem. Ze schamen zich voor hun harige benen en gezicht. Ze besteden veel geld en tijd aan scheren en harsen of bleken hun donkere been haar. Bij sommigen beheerst de overbeharing hun hele leven. Ze krijgen er zelfs psychische problemen van en durven de deur niet meer uit.
Er zijn twee vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme. Ze komen meestal afzonderlijk voor, maar soms gecombineerd.

Hypertrichose is bovenmatige ongewenste haargroei op plaatsen waar van nature al enige haargroei is. Het komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ontstaat aan het eind van de pubertijd.

Van hirsutisme spreken we als bij vrouwen haargroei optreedt op plaatsen waar meestal alleen mannen haren ontwikkelen. Veel haar verschijnt dan op plekken waar vrouwen gewoonlijk alleen donshaar hebben: op de bovenlip, wangen, kin en hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek.
Een lichte vorm van hirsutisme bij vrouwen is normaal, zeker na de overgang. Vrijwel alle oudere vrouwen moeten hun ‘snor’ scheren en krijgen haartjes op de kin.Hirsutisme - een grote probleem voor veel vrouwen

Gewoon pech?

Zowel hypertrichose als hirsutisme kunnen voorkomen zonder een duidelijk aanwijsbare ‘afwijking’ of ziekte. Je hebt dan gewoon de ‘pech’ dat je flink behaard bent. En dat geldt meestal ook voor de rest van je familie.
Beharing is daarnaast sterk rasgebonden. Noord-Europese vrouwen met een lichte huid hebben meestal weinig opvallende lichaamsbeharing, terwijl vrouwen uit het Middellandse Zeegebied sterker behaard zijn.
In sommige families komt het ‘weerwolfsyndroom’ voor, een genetische aanleg voor een extreme vorm van overbeharing, waarbij bijna het gehele lichaam dicht behaard is.

Verstoring van de hormoonbalans

De meest voorkomende oorzaak van hirsutisme is een verstoring van de hormoonbalans. Sommige vrouwen met hirsutisme hebben een verhoogde hoeveelheid mannelijke hormonen (androgenen of testosteron ), in het bloed. Overproductie van deze hormonen kan plaatsvinden in de bijnierschors en de eierstokken.
Een relatief veelvoorkomende oorzaak is het PolyCysteus Ovarium Syndroom (PCOS), waarbij de menstruatie ook onregelmatig is.
Veel vaker zijn de haarzakjes simpelweg overgevoelig voor een normale hoeveelheid mannelijke hormonen.
Er zijn ook enkele medicijnen die overbeharing kunnen veroorzaken. De belangrijkste zijn de hormoonpreparaten die vrouwen in de overgang gebruiken tegen overgangsklachten.
Anabole steroïden, de spierversterkende ‘sportschoolpillen’, kunnen ook leiden tot hirsutisme.
Bij patiënten die na een orgaantransplantatie Cyclosporine (een afweeronderdrukker) gebruiken, is overbeharing een (levenslange) bijwerking.

Overtollig haar verwijderen

Hirsutisme gaat niet vanzelf over. Tijdens de zwangerschap kan, onder invloed van de grotere hoeveelheid vrouwelijke hormonen, wel enige verbetering optreden.IPL permanent ontharen in Almelo
Als er geen hormonale oorzaak aan te wijzen is, kun je het overtollige haar verwijderen. Er zijn twee verschillende manieren: depilatie methodes en epilatiemethodes.
Bij depilatie wordt de haar ergens op een punt in de haarschacht verwijderd. Dan kan door de haar weg te scheren of los te trekken met hars. Ook ontharen met (chemische) ontharingscrèmes valt onder depilatie.
Bij epilatie wordt de haar inclusief het haarzakje verwijderd of vernietigd. De haarfollikel is dan permanent vernietigd en er groeit nooit meer een haar terug. Donkere haren kun je het beste laten verwijderen met licht technieken (laser of IPL hier kan links naar ons pagina IPL). Het licht van het apparaat dringt alleen door in de pigmentcellen in de haarworteltjes en wordt dan omgezet in warmte. De follikel wordt dan als het ware ‘gekookt’ en sterft af.