Maak nu een afspraak:
Mob. 0648-174550
Of via Contact form
Ervaringen:

Acne informatie

Acne is een veel voorkomende aandoening. Het is een ontsteking van de talgklieren van de huid. Het kan ervaren worden als zeer storend en ontsierend. Gelukkig zijn er goede methoden om acne te behandelen. Globaal genomen zijn er 3 verschillende hoofdoorzaken, die acne vorming beïnvloeden.

Een vette huid;

De huid kan vetter worden, en zoals de tanden tandplak hebben, kan de huid “huidplak” hebben, de hoorncellen stoten door het “kleven” minder goed af en de hoornlaag kan gaan verdikken. Dit tezamen kan de poriën van buitenaf verstoppen.

Bacteriën maken het erger..

In de talg bevindt zich de acne propioni bacterie, die een enzym afscheiden welke de talgklier uitgang kan verstoppen doordat deze zich aan de talgklierwand hecht. Deze bacterie is trouwens niet dol op zonlicht, dus dit verklaart waarom een acne huid zomers meestal rustiger is, en ook IPL-behandelingen effectief kunnen zijn.

Het gevolg is acne..

De talgklieren raken verstopt en kunnen openbarsten, waarbij de talg in de huid terecht komt. Er vindt een reactie plaats die uitmondt in een ontsteking, een puist. Op deze manier zoekt het lichaam de oplossing om een uitweg te vinden.

Overige factoren

Sommige voeding, met name met een hoge G.M.I. (glycemische index) heeft een stimulerende werking op de talgklieren. Voor een volledig overzicht van alle voeding met een hoge glycemische index kunt u gratis onze folder meenemen. Ook gezonde voeding kan een hoge G.M.I. hebben! Overigens is het zo dat wanneer je pure voeding eet, je huid er over het algemeen gezonder en frisser uit zal zien en een mooie natuurlijke glans krijgt. Supplementen als zink en propolis hebben bewezen effectief te zijn bij acne omdat ze de hormonale balans in het lichaam verbeteren.
Zowel leuke als minder leuke eigenschappen kunnen worden overgedragen: erfelijkheid. Het goede nieuws is echter, dat men in veel gevallen zelf kan bepalen of men dit accepteert. Door onder andere een gezonde leefwijze en natuurlijke voeding kan men zelfs de kwaliteit van het DNA verbeteren.

De gemiddelde mens ontkomt er niet aan: stress.
Veel huidaandoeningen verergeren in perioden van meer stress.

Ook omgeving speelt een belangrijke rol. Woon je in een drukke stad met veel uitlaatgassen, of werk je in een snackbar, dan kan de huid sneller verstoppen, dan wanneer je in een natuurlijke omgeving woont en werkt.

Ten slotte kan afsluitende cosmetica, zoals make-up, zorgen voor verstopte poriën. Belangrijk is dus ook een goede huidverzorging, make-up afhalen en de huid goed reinigen voor de nacht. Vooral wanneer je een kwetsbare of acne huid hebt kun je beter niet bezuinigen op een goede kwaliteit make-up, die de huid laat ademen.

Hormonale oorzaak:

In de puberteit worden meer hormonen geproduceerd en deze prikkelen de talgklieren. De talgklieren worden actiever en groter en produceren meer talg.

Dit leeftijdafhankelijke beloop wordt veroorzaakt door:

 • toename van het geslachtshormoon productie in puberteit
 • dit leidt tot vergroting van de talgklieren en meer talgproductie
 • een mix van overmatige talgproductie en dode huidcellen (keratinocyten) verstoppen de uitgangen van de talgklieren
 • hierdoor ontstaan afgesloten talgklieren (comedonen) waarvan de wand kan barsten hetgeen leidt tot
 • ontsteking van de huid

Welke factoren zijn van invloed op de ernst van de acne?

 • genetische factoren (andere familieleden hebben ernstige acne)
 • hormonale factoren
 • polycysteus ovarium syndroom (vrij zeldzaam)
 • teveel hormoon aanmaak (zeldzaam)
 • psychologische stress
 • omgevingsfactoren
 • hoge vochtigheidsgraad van de omgeving
 • vette, poriën door afsluitende cosmetica
 • druk door kleding op de huid (voorhoofdsbanden e.d)

Wat is de rol van bacteriën?

De precieze rol van bacteriën in acne is nog niet geheel duidelijk.
Tijdens de puberteit neemt het aantal bacteriën op de huid aanzienlijk toe. Dit betreft vooral Proprionibacterium acnes (P. acnes).
Het feit dat lokale antibioticacrème en antibiotica kuren een gunstig effect op acne kunnen hebben wijst op een zekere, maar nog niet geheel opgehelderde, rol in het veroorzaken van acne.

Wat is de rol van de talgklieren?

Acne is een aandoening van de talgklieren. Deze talgklieren bevinden zich overal op de huid met uitzondering van de handpalmen en voetzolen. Niet overal op de huid zijn evenveel talgklieren aanwezig. Hoog op de rug, op het voorhoofd en op de kin bevinden zich de meeste en de grootste talgklieren.
De talgkliertjes scheiden de talg via een kanaaltje uit dat uitmondt in een haarfollikel. Via de haarfollikel komt de talg dan naar het huidoppervlak.

Wat is de functie van talg?

Talg heeft de volgende functies:

 • het voorkomt vochtverlies uit de huid.
 • Het beschermt de huid tegen bacteriën en schimmels.
 • Het geeft de huid een kenmerkende geur.

De productie van talg is afhankelijk van:

 • de hoeveelheid geslachtshormonen (vooral testosteron en androsteendiol).
 • De leeftijd (piek in de geslachtsrijpe leeftijd, na het 40e levensjaar neemt de productie van talg geleidelijk af).
 • Bepaalde geneesmiddelen zoals:

o Oestrogenen (b.v. Diane-35 ®)
o Vitamine A zuur-derivaten (b.v. isotretinoine)
o Anti-androgenen (b.v. cyproteronacetaat)

Acne en zuivel

Er is mogelijk wél een relatie met het eten en drinken van zuivelproducten en acne. Alle zoogdieren hebben zijn in hun eerste groei en ontwikkeling afhankelijk van moedermelk. Melk bevat een uitgebalanceerde mix van eiwitten, koolhydraten, vetten, groeifactoren en hormonen. Deze mix is voor elk diersoort anders. Zodra het zoogdierjong oud genoeg is om zelfstandig eten te vinden stopt de melkproductie bij het moederdier. Dit principe geldt voor alle zoogdieren: van muis tot mens en van olifant tot zeehond. De mens is het enige zoogdier dat nog melk consumeert na de babyleeftijd…

Al in 1887 werd een verband gezien tussen het consumeren van melk en het ontwikkelen van acne. Dermatologen adviseerden tot in de jaren ’60 van de 20e eeuw in de regel een zuivelarm dieet om acne tegen te gaan. Dit gebruik kwam in een vergeethoek sinds de ontwikkeling van verschillende effectieve behandelingen tegen acne (sinds het midden van de 20e eeuw) zoals bijvoorbeeld het antibioticum doxycycline.

Acne en hormonen

Het is bekend dat acne wordt beïnvloed door hormonen. Acne reageert in meer of mindere mate op anticonceptiepillen, hormoonspiraaltjes en zwangerschap. Acne (en soms ernstige acne) wordt gezien bij bijvoorbeeld bodybuilders die anabole steroïden gebruiken.

Hormonen in melk

Melk bevat van nature een groot aantal hormonen en groeifactoren. Onder deze hormonen bevinden zich ook voorlopers van dihydrotestosteron. Dit hormoon speelt een belangrijke rol in het proces dat tot acne leidt. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat ook niet-geslachtshormonen en groeifactoren die in melk aanwezig kunnen zijn (zoals groeihormoon en insulin-like growth hormone-1) de ontwikkeling van acne bevorderen. Dit kan gebeuren door directe invloed op de ontwikkeling van de comedo (de plug die de talgklier afsluit) maar ook door het beïnvloeden van de regulatie van de aanmaak van geslachtshormonen.

Wat betekent dit voor mijn eetpatroon?

Het is inmiddels door onderzoek wel aannemelijk gemaakt dat het consumeren van zuivelproducten kan leiden tot verergering van acne. Duidelijk is evenwel dat dit niet voor iedereen geldt.
Toch is het de moeite waard voor mensen met hardnekkige acne kritisch naar hun dieet te kijken.
Sommige voeding, met name met een hoge G.M.I. (glycemische index) heeft een stimulerende werking op de talgklieren. Voor een volledig overzicht van alle voeding met een hoge glycemische index klik hier . Ook gezonde voeding kan een hoge G.M.I. hebben! Overigens is het zo dat wanneer je pure voeding eet, je huid er over het algemeen gezonder en frisser uit zal zien en een mooie natuurlijke glans krijgt. Supplementen als zink en propolis hebben bewezen effectief te zijn bij acne omdat ze de hormonale balans in het lichaam verbeteren.

Huidafwijkingen bij uitdovende acne

Na het spontaan ‘uitdoven’ van de acne of na behandeling wordt ter plekke van de voormalige ontstekingen nog een rode of paarse verkleuring van de huid gezien. Dit zijn dus geen actieve acne-afwijkingen maar huid die zich aan het herstellen is. Dit noemen wij postinflammatoir erytheem.
Dit postinflammatoir erytheem kan uiteindelijk donker verkleuren: postinflammatoire hyperpigmentatie. Dit wordt vooral gezien bij mensen met een donker huidtype.
Het wordt vaak als cosmetisch storend wordt ervaren verdwijnt vaak in de loop der jaren. Men kan proberen dit proces te versnellen door de hyperpigmentaties te bleken. Dit moet echter altijd onder begeleiding van een arts gebeuren om te voorkomen dat de behandeling ‘doorschiet’.

Littekens

Littekens kunnen bij elke vorm van acne ontstaan, maar zij worden vooral bij de ernstige vormen gezien zoals acne conglobata.
Littekens zijn feitelijk door het lichaam aangemaakte bindweefselgebieden om schade aan de huid te herstellen. Dit bindweefsel heeft een andere structuur dan dat van de gewone huid. Dit is zowel te zien als te voelen. Littekens kunnen in de loop der jaren wel iets verbeteren, maar verdwijnen nooit helemaal.
Typische acne-littekens zijn diepe putjes die vooral op de wangen cosmetisch storend kunnen zijn. Er zijn verschillende manieren om acne-littekens te behandelen.

Behandeling van ernstige acne

Bij ernstige acne is er niet alleen sprake van een ontsierende en psychologisch belastende huidaandoening, er is ook gevaar dat er uitgebreide littekenvorming ontstaat, die deels onherstelbaar kan zijn. Daarom worden bij deze acne vorm vaak zwaardere behandelingen ingezet. Deze behandelingen vinden plaats onder begeleiding van een dermatoloog. Onderdeel kan zijn Roaccutane.

Roaccutane ( Isotretinoine)

Roaccutane zorgt voor een sterke remming van de talgproductie en heeft invloed op bepaalde onderdelen van de productie van huidvellen en de verhoorning. Bij dit sterke geneesmiddel zijn bijwerkingen mogelijk, variërend van mild tot zeer ernstig. De dermatoloog zal het bloed van de cliënt regelmatig controleren, omdat de concentratie van verschillende vetten kunnen toenemen. Vaak zijn er voedingsvoorschriften die cliënt dient te hanteren. Het is van groot belang dat u tijdens de behandeling met Roaccutane niet zwanger bent of wordt tot ca 6 maanden daarna, omdat isotretinoine bij het ongeboren kind tot ernstige misvormingen leidt.

Een Roaccutane kuur duurt ca 6 maanden. Meestal is dit genoeg om de ergste acne te laten verdwijnen. Bijwerkingen kunnen zijn; droge lippen, droge huid, droge ogen, zonlicht overgevoeligheid, verergering van acne tijdens de eerste weken, humeurschommelingen, somberheid, orale anti conceptie is mogelijk minder betrouwbaar in combinatie met isotretinoine. Verder is belangrijk te weten dat de behandeling niet gecombineerd mag worden met antibiotica uit de tetracycline groep ( tetracycline, doxycyline, minocycline i.v.m. risico op intracraniele hypertensie ( verhoogde druk in de hersenen), wat ernstige gevolgen kan hebben.

Daarnaast kan men geen bloed doneren tot ca 2 maanden na de behandeling. Voor een volledig en actueel overzicht dient men altijd nauwkeurig de bijsluiter te lezen. Roaccutane kan zeer nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid.